Pazartesi, Haziran 04, 2007

İtalyanca Kursunu Bırakırsan Böyle Olur!

Çocuklarımızı evde bırakıp dışarı çıkmayız geceleri. Senede ancak iki veya üç kez kadar, biri evlilik yıldönümlerimizde olmak üzere, gece geç vakitte onlar uyuduktan çok sonra döneriz eve. Her çıkışta da, yine çıkalım çok iyi oldu der, ama bir türlü ayarlayıp da ya da ayarlamak isteyip de gidemeyiz. Geçen Cuma ani bir şekilde Maslak Arena'daki Jose Carreras konserine gittik. Aniden diyorum, çünkü benim de gitmemizden birkaç saat önceden haberim oldu. Haliyle tüm ayarlamalar, akşama ne yenecekler, annem ve bakıcı ablamızın umarım işleri yokturlar arasında çabucak halledildi. Ablamıza telefonda gelemeyeceğimiz anlatıldı, kardeşine de uygun şekilde anlatmasını ve anneannesiyle bakıcı ablaya yardımcı olması rica edildi. Annem sonradan anlatıyor, öyle güzel anlatmış ki kardeşine, anne ve baba bu akşam gelemeyecekler, biz uyuduktan sonra burada olacaklar, yemeklerimizi güzelce yiyeceğiz filan diye. Hiçbir sorun çıkmadığı gibi gayet de güzel bir akşam geçirmişler hepbirlikte.
Operalarla ilgili en büyük sıkıntım genelde İtalyanca olmaları ve muhteşem müziğe eşlik eden yine muhteşem olan sesin ne söylediğini anlayamamam. Okulda başladığım İtalyanca kursunu ilk kurun ortasında bırakmasaydım, belki birkaç kelime yakalayıp, efsane diye adlandırılan ve gerçekten muhteşem bir sese sahip Dünyaca ünü tenoru dinlerken çok daha fazla keyif alabilirdim. Eskiden vardı, operalarda üst yazı uygulaması. Sahnedeki oyunda ne söyleniyorsa, üst tarafta Türkçe'leri yansılıtılıyor ve anlayabiliyordunuz. Jose Carreras'ta da böyle olur mu diye bir ümitle gittim ki, maalesef sadece sesinin muhteşemliğini ve canlı izlemenin büyüsünü yaşamak dışında neler söylediğini anlamam mümkün olmadı.
En son ne zaman bir konsere gittik diye düşündük beklerken eşimle. Kendisi hatırlayamadı, ben ise bir buçuk yıl kadar önce kızları götürdüğümüz İspanyol Gecesi'ni hatırlayabildim ancak. Açıkhava'da konser keyfi başka. Hafif serindi tabii, ilk yarı da oldukça geç bitince, yolumuz uzak evde de bekliyorlar deyip, erken çıktık konserden. Çıkışta aldığımız CD'den devam ettik konsere.
İtiraf etmeliyim ki, dışarıda geçirileceği kesin bir geceyi, Karayip Korsanları'nı açık havada seyrederek geçirmeyi tercih ederdim diyerek gittim konsere, ama iyi ki dinlemişiz Carreras'ı.
En son veli toplantısında, müzik öğretmenlerine, çocuklara farklı müzikler dinlettirip, dünyada olup bitenlerden haberdar ediyor musunuz acaba demiştim. Cevapları pek doyurucu değildi. İş bize de düşüyor tabii ama okul bu tip kaynaklara çok daha yakın ve sırf bu işe ayrılmış saatleri varken, küçük kulakların duyduğu müzikleri çeşitlendirmeli. Yabancı kalmamalı çocuklar. Sadece operaya değil, tüm müzik türlerine.

26 yorum:

Bir Derin Masalı dedi ki...

Sevgili Annelog cuğum Jose Carreras benim en sevdiğim tenorlardandır. Ben de bir tenor tutkusu varki anlatamam. Çok kıskandım sizi...Keşke haberim olsaydı. Ben evde kızıma elimdeki bütün opera, klasik müzik ve tabi ki sevdiğim tenorların cd lerini dinletiyorum. Değişik etnik müzikler, caz, blues, r&b de dinliyor. Çünkü ben çok fazla çeşit müzik dinliyorum. Ve çeşitliliğin çocuk hayatında önemli bir yeri olduğuna inanıyorum. Sevgiyle kal. Öpüyorum seni ve çocuklarını... Bu arada nerede oturuyorsunuz Annelog cuğum ? Geçenlerde bir yazında Yayla Sanat Merkezinden bahsetmiştinde bize çok yakın merak ettim:)

Alphecca dedi ki...

Pazar günü komşumun izlenimleri doğruymuş demekki, başbaşa vakit geçirmek yaramış size :))
Çok iyi yapmışsınız, imrendim :)

renkler dedi ki...

Çocukken babam sayesinde klasik batı müziği ve opera ile tanışmış ve çok sevmiştim. Plağa Bach, Mozart, Borodin (Poleveç danslarına hastaydım mesela)opera koyup dinleyen ve hatta çığlık çığlığa söyleyen ender çocuklardandım sanırım. Üniversite yıllarında gerek arkadaşlar ile gerek annem ile bale ve operaya çok sık gidedik. (AKM geldi şimdi aklıma) Şimdiki çocuklar ve gençleri düşünüyorum. Opera diyince sadece dalga geçiyorlar... Üzülüyorum, ama kendi çocuğuma bile aşılıyamıyorum. Canım babacığımla daha bir gururlanıyorum bana verdiği eğitim için...

BALDAN TATLI dedi ki...

Bu şansı yakalıyabilmeniz çok güzel. Maalesef bu tür etkinlikler ne bize nede çocuklarımıza aşılatılamıyor. Eminim kulaklarınızın pası bir süreliğine gitmiştir. Sevgiler..

Unknown dedi ki...

Ne güzel vakit geçirmişsiniz.Bnede size katılıyorum çocuklar okul araçılığı ile farklı müzikleri dinlemeli öğretilmeli ama nerdeeee:))

Annelog Atölye dedi ki...

Çok haklısın ve güzel bir iş yapıyorsun Hande. Müzik matematik zekasını tetikleyen en önemli araçlardan biri olarak biliniyor. Biz Tuzla'dayız ama heryere yetişiyoruz:)

:)Aslında her Pazarki halimizdi ama demek vardı bir farklılık Neşelicim:)

İş biraz da bizlerde bitiyor tabii. Okullarda müfredattan dolayı yetiştiremiyorlar diye iyimser düşünmeyi tercih edersek, tıpkı sizinkilerin yaptığı gibi küçükten aşılamanın önemi daha da ortaya çıkıyor Renkler.

Yapılmalı ama değil mi Baldan Tatlı? Ağaç yaşken eğilir. Ben bu konuda ne yapabilirim diye düşünmeye başladım. Bizden de sevgiler:)

Talep etmek gerekiyor belki de Elçin?

KUGUU dedi ki...

Kizlari goturdugunuz ispanyol gecesine dair ozaman yazdigin postu hatirliyorum canim, ama 1.5 yil mi olmus nasil yaniye takildim simdi ben:))

Ne iyi etmissiniz gitmekle bu arada.

Bir Derin Masalı dedi ki...

Biz de Küçükyalı da oturuyoruz. Umarım bir gün görüşmek kısmet olur...Öpüyorum...

nimetin.blogspot.com dedi ki...

oh ne güzel yapmışsınız. darısı bize inşallah. henüz nazan onu bırakıp bi yere gitmemize alışamadı. bizde onu bırakıp bi yere gidemedik. ben bırak konseri eşimle yalnız sinemaya bile gitmeyeli 7 yıl oldu:(

nimet

aqua / ~~denizbahcesi~~ dedi ki...

2 sene italyan kulture gıttım cogunu unuttum sımdı

cenebaz dedi ki...

Ne güzel bir akşammış:)

Annelog Atölye dedi ki...

Bir miktar daha bile fazla olabilir Kuğucum, yazının tarihine bakmadım ama oldu oldu o kadar oldu:))

Umarım Hande, minişi öp benim için:)

Artık büyüdü Nimet, uygun seçimle sizinle bile gelebilir artık. En fazla ikinci yarıda kucağınızda uyur:)

Sen de mi Aqua?:) Ben de İtalyan Kültüre gittim. Birlikte başladığım arkadaşım devam etti ve kursun bursunu kazanıp İtalya'ya gitti. Şimdi süper konuşuyor. İki yıl da uzun bir süre, keşke devam ettirseydin.

Arada gerçekten çok iyi oluyor Çenebaz:)

Jilfeym dedi ki...

operada üst yazı uygulaması devam ediyor hala(AKM)
ben opera dinlerken sözleri hiç önemsemiyorum diyebilirim: )
genelde hikayelerini okuyorum önceden..zaten modern operalar hariç konuları türk filmi gibi oluyor: )
ayrıca inan türkçe operalarda bile ne dendiği anlaşılmıyor, sözcükleri uzatarak ve enteresan yerlerde vurgular yaparak söyledikleri için: )

ben tekniğe bakıyorum..o da sanırım biraz bu işle aktif olarak ilgili olduğum için:)hatta bazen o kadar tekniğe gömülüyorum ki hiç zevk almıyorum dinlediğimden..

hatta, eski erkek arkadaşım opera sanatçısı(bariton) olduğu için ve ne zaman opera dinlesem o aklıma geldiği için artık tam bir eziyete döndü:(
üühühh:(


biri kurtarsın beni: ((

Annelog Atölye dedi ki...

:)Uygulamanın devam ettiğine sevindim Gulfi, ileride yapılacaklar listesine alıyorum o zaman.
Opera'nın hatırlattıklarına üzüldüm, haklısın tekniğini bilince de ayrı bir dert. Yine de zamanla üzmeyecektir diye düşünüyorum, yani umarım:(

CRESCENT dedi ki...

Biz de şimdiye kadar en fazla 5 akşam başbaşa dışarı çıkabilmişizdir:( Ve ben operaya da hiç gitmedim. Akşam çıkma ihtimalimiz olsa herhalde ben de opera değil de başka bir şey için değerlendirmek isterdim ama farklı şeylerde denemek lazım kesinlikle...

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

Başbaşa dışarı çıkmak mı.. o ne ki?:)) Çocuklar olduktan sonra tabii çok zor oluyor. Ama, çıksam da, benim içim rahat etmiyor. Eve gidelim diye tutturuyorum.:)

Annelog Atölye dedi ki...

Mutlaka Crescent, özellikle fırsat yaratılıp ayarlanabilir bile aslında:)

Fikriminincegülücüm nasıl işler hafifledi mi? Ayarlama yapmak gerekiyor tabii dışarı çıkabilmek için, hepbirlikte çıkılacak zamanlar da öyle uzak değil hani:)

Benim Hayatim dedi ki...

Yanlız abla da taktire şayan gözlerden kaçmasın lütfen. Yerim ben o ablayı ya :) Aferin ona şimdiden kardeşine karşı sorumluluk hissediyor.

Annelog Atölye dedi ki...

:)Öyle Mücevher Kutusu, kızgın olmadığı anlarda şahane bir abladır:)

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

Aslında hafiflemedi. Sanırım önümüzdeki haftayı atlatırsak, bazı şeyler daha bir yoluna girecek inşallah.:)) Evet hep beraber çıkmak en güzeli. Herkesin kafası rahat olsun.:))

---OPTiO--- dedi ki...

ne güzel vakit gecirmissiniz :) yinelenir insallah :)
italyanca ogrenme cabasina girmistim bende gecen yilarda kendi kendime :)) italyaya bes kez gittim .hepsinde az bucuk biseyler ogrendim..ama dil cok nankör bisey..illa tekrar istiyo-.ilgilenmeyince birakip gidio seni :(((

Annelog Atölye dedi ki...

Kolay gelsin diyeyim o zaman Fikriminincegülücüm:)

Öyle Optio, kullanmak gerekiyor ama belki tekrar başlasan unutmuş da olsan çabuk hatırlarsın diye üşünüyorum.

Aslı Cin dedi ki...

Ciao, Ann

eminim yine de keyifli olmuştur, bazen müziğe kendini kaptırıp sözleri anlamamak da iyi oluyor :)

Arriverderci şekerim.

Annelog Atölye dedi ki...

Bon Giorno Aslı:)

KUGUU dedi ki...

Yeni yazi isterim ANNELOGcgm:)

Annelog Atölye dedi ki...

Geldi Kuğucum:)