Salı, Mart 13, 2007

Beşinci Olmak

Öğretmenimiz yeni bir çalışma başlattı yakın zamanda. Okuma alışkanlığının kazandırılması için sadece çocukların değil, evde bizim de yapmamız gereken pek çok şey var. On maddelik evde yapılabilecekler listesinin çoğunu zaten uyguluyormuşuz. Ancak en önemlisi için biraz daha özen göstermek gerek. Çocuklar bizi okurken görmeliler. Haftasonlarında gazete okurken görünmek bunun için yeterli değil. Biraz daha çaba göstermemiz lazım.
Bir de ödül var bu çalışmada. Öğretmenleri 30 gün içinde en çok kitap okuyan birinci kişiyi sinemaya ve yemeğe götüreceğini, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci kişilere de hediye vereceğini söylemiş. Çok heyecanlıydı bizim hatun bu konuda. Yanlız sadece eski okul arkadaşları ile kalabalık bir grup olarak sinemaya gitmeyi seviyor, bizimle dahi gitmiyor sinemaya. O yüzden birincilik ödülü ilgisini hiç mi hiç çekmemiş. Ama hediyeleri merak ediyor anlaşılan. Dün işten telefon ettiğimde ilk işi bu çalışmadan bahsetmek oldu bana. Eve dönünce, heyecandan büyümüş gözlerle, herşeyi baştan birkez daha anlattıkta sonra "Ben beşinci olmak istiyorum ama" dedi. Neden diye sorduğumda sinemaya gitmek istemediğini ve bir kitap okusa da beşinci olabileceğini, böylece hediye alabileceğini söyledi bir çırpıda. Altı buçuk yaşında bir kişinin kendince algıladığı şekilde olayı değerlendirip, beşinci olmak gibi bir hedef seçmiş kendine. Gülümsememeye çalışarak çalışmanın asıl amacını ve beşinci dahi olmak istese yine de pekçok kitap okuması gerektiğini anlattım. Anladı. Hemen üç hikaye bitirdi bile. Bilmediği kelimeleri sordu okurken. Oldukça da istekliydi. Kendi hikayelerini okurken ben de yanında dergimi okudum. İyi bir zamanlama ve çalışma oldu her ikimiz içinde.
Hikayeleri hep biz okurduk, şimdi kendi kendine okuduğunu görmek müthiş bir keyif. Hem beşinci olmak için de çok çalışmak lazım, hep birinci olunacak değil ya.

18 yorum:

sevil dedi ki...

evet canım kesinlikle bizi kitap okurken görmeleri gerekiyor. ne zamanki ben elime kitap alayım benim oğlanda hemen kitabını alıp yanıma geliyor. ama gazete falan okurken bunu yapmıyor. okuma hevesinin bütün ömrü boyunca aynı şekilde devam etmesi dileğiyle...

Adsız dedi ki...

Her sınıfta aynı hikaye ve de her sınıfta aynı cin fikirli öğrenciler... Ben de her on kitapta bir yuvarlak yapıştırdığım bir pano hazırladım çocuklara. İşin ucunda ödüller de var tabi. Bir da kitabın baş ve son sayfalarını okuyup bitirdim diye gelen öğrencilerim var. Sorduğum sorulara verdikleri cevaplar ise tam bir komedi. Özellikle içeriğe uygun resimler çizilmeyen kitaplarda eğlencenin dozu daha da artıyor. Keşke hepsi böyle yarışmalara gerek kalmadan şu okuma işini zevk haline dönüştürseler...
A bu arada geçenlerde çocuklar hırslansın biraz daha okusunlar diye yaptığım bu etkinliği beğenmeyip, "At yarışına çevirmeyelim hocaanım" diyen velilerim de mevcut. Ona en güzel cevap hiç okumayan kızının o günden sonra on yedi kitap okuması oldu elbette.

zeyno dedi ki...

Ben meğer ne büyük hata yapıyormuşum annelog! Yıllardır çocukların yanında okumamamya özen gösterdim kitapları.Sanki yanımdalarken aklımı veremiyordum kitaba ya da onlara ilgisiz kaldığımı hissederler diye hiç yanlarında okumadım. veee geçen yıl oğlum elimde kitap görünce aa anne sen kitap okuyor musun dediğinde çok kötü hissettim kendimi.Ne büyük yanlış yapmışım:(( Hoş çocuklarımın ikisi de okumayı çok seviyor ama sevmeselerdi bu yüzden kendimi suçlu hissederdim...

BoriPori dedi ki...

aman sumruş okusunlar da 1.olmuş 5. olmuş farketmez, yeter ki sebsinler okumayı..

Annelog Atölye dedi ki...

Bak hemen kapıyor demek Sevil, içinden de gelmeli gerçi. Hiç ilgisi olmayan bir çocukta bu çalışmalar bir işe yarar mı emin değilim. Neyse ki bizim hatun hevesli:)

Her tür düşünce var işte Adacım, öğretmen tarafında farklı görünüyor değil mi? Kıymetini bilmeyenlere cevap da kendiliğinden geliyor nasılsa:)

Yine de okumayı seviyorlarmış Zeyno üzülme! Bundan sonra okursun sen de. Eminim çok daha etkili olacaktır:)

Ben de çok istiyorum sevmesini Ebruş.Bakalım..

CRESCENT dedi ki...

Oğluşla babası yapıyorlar son zamanlarda kitap okuma seansları,gerçekten bu konuda örnek olmak onu daha da heveslendirdi,daha zevkli kitap okuyor:)

Annelog Atölye dedi ki...

Bizde ufaklıkla okuyoruz bazen ama ablasında yapabildiğimiz kadar sık değil maalesef. Fakat gerçekten ilgili. Baba daha da iyi bir örnek bence, hani en güçlü en büyük de okuyor gibi:)

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

Merhaba,
Okumaya teşvik etmek için böyle çalışmalar yapılması ne güzel.
Sevgiler kızına ve sana

iremmm dedi ki...

haklisin kitap okuyup ornek olmamiz gerekiyo bu uyanik farelere :)
herseyle olmak lazim tabii..kasete kaydediyorlar herseyş cunku :)
hadii anneler cekin kitaplarinizi :)

Age35 dedi ki...

Annelogcum,biz her akşam bir kitap okuyoruz ,mecburuz çünkü..hemde ödül de yok bu işin ucunda.Bunu öğretmenimize teklif etmeliyim.=))

cenebaz dedi ki...

Kızının düşüncesi çok hoşuma gitti.Tam çocukça bir saflıkla düşünülmüş bir şey . Hala gülümsüyorum. Nasıl hoşuma gitti anlatamam.

Annelog Atölye dedi ki...

Evet kesinlikle buna özel ilgi gösterilmeli Fikriminincegülü:)

Kesinlikle kayıttalar İremmm:)

Her yol mübah diye düşünüyorum ben Age:) Okuyan insanlar olsunlar da.

Haklısın Çenebaz. Asıl beşinc olmakiçin de çok kitap okuması gerektiğini söylediğimdeki yüz ifadesini görmeliydin:)

nimetin.blogspot.com dedi ki...

darısı benim kızıma. nazan okumayı öğrendiğinde bende aynı şeyi yapacaktım. yani televizyon kapatılıp herkes kitap okuyacaktı demekki doğru karar vernmişim.

nimet
taze

Deniz dedi ki...

Anneloog ne okuyor peki? Yesil Parmakli Cocuk'u yazmistim gecen gun ama o sanki biraz daha buyuk bir yasin kitabiydi. Hah, Pitircik'a ne demeli? Benim tarafimdan bir tane pitircik al kizina, ne olur:)

Annelog Atölye dedi ki...

Biz uyguluyoruz Nimet, çok iyi oluyor:)

Pıtırcık? Tamam bulmaya çalışayım Deniz. Şu anda tüm klasik masalların olduğu kalın bir kitabı var, ordan iki üç hikaye okuyor akşamları. Aslında hatırı sayılır bir kütüphanesi var ama tam bu yaşına ve okuma durumuna göre yeni kitaplar alacağım.

KUGUU dedi ki...

cok tatli yaa. masallah ona Annelogcgm.

Bir Derin Masalı dedi ki...

Duyarlılığınızı ve azminizi takdir ediyorum. Anne babadan daha iyi bir model var mı ki...Darısı bizim başımıza...:))

Annelog Atölye dedi ki...

Teşekkürler Kuğu:)

Merhaba Hande:)Darısı başınıza:)