Çarşamba, Aralık 20, 2006

Nasıl?

Dün öğleden sonra öğretmenimizin veli görüşme günü idi. Hem genel durumu konuşmak hem de bazı konularda fikir almak için babamızla birlikte okula gittik. Genel durum gayet iyi. De..Bir problem olduğunu söyledi öğretmenimiz. Bence de tespiti çok doğru idi. Kızınız çok duygusal dedi. En ufak birşeyi kaybolsa ağlamaya başlıyor ve avutamıyorum dedi. Hele birgün, pofuduk bir atkısı var, serviste unutmuş ama sınıfta kaybettiğini düşünmüş. Hediyeydi o diye uzun süre ağlamış. Ben konuşuyorum onunla, siz de konuşun dedi. Sorumluluk almayı seven ve yerine getiren, arkadaşları ile ilişkileri iyi, görevlerini istekle yapan, verileni hemen alan, dersle ilgili ama duygusal bir çocuk, dedi.
Biliyoruz duygusal. Ama nasıl daha az duygusal yapalım, o kısmı tam bilemiyorum. Kendimizce bazı şeyler yapıyorduk zaten. Ama gerçek hayat duygusal insanlara göre değil. Hamuruna bir miktar daha, tam kıvamında rahatlık katmak gerek ki, kendinden getirdiği özelliklere de zarar vermeden yapmak gerek bunu. Nasıl, nasıl??
Öğretmenimizle daha pek çok şey konuştuk, çocuklar üzerine, ergenler üzerine, gelecek yıllar üzerine. Çocuklara bakarak aileleri tanıyabiliyoruz dedi. Doğru. Sınıf genelinin gerisindeki çocukların ailelerinin de birşeylerin gerisinde olduğunu anlattı. Hele ergenlik döneminde, anne babanın verdiği yanlış tepkilerin sonuçlarının problem olarak doğrudan ortaya çıktığını bir de öğretmenimizden duymak, zaten endişe ile baktığım ergenlik dönemi için, dikkatli olunmasının önemini bir kez daha hatırlattı bana. Göreceğiz tabii. Ama şu da kesin ki, ne ekersek onu biçeceğiz.

89 yorum:

Adsız dedi ki...

Ben olaya 2. bakış açısı ile bakıp, ne güzel diyorum annelogum. Duygusal olması, eşyalarına sahip çıkması, kendine hediye edilen bir eşyanın kıymetini bilmesi, bence bunlar çok güzel meziyetler. Yanlış olan bu gibi durumlarda hemen ağlamayı seçmeleri, ki Pınar' da da aynı durum geçerli. Onlara ağlamak dışında, istemedikleri durumlarla karşılaştıklarında önce başka alternatifleri denemeyi, çözüm bulamazlarsa ağlamayı seçmelerini öğrettik mi tamamdır.

Neşeli (Bak bu sefer unutmadım)

ciceklibahce dedi ki...

Oğlum bebekken biran önce büyüsün herşey daha rahat olucak diye düşünürdüm. Ama büyüdükçe işler daha da zorlaşıyormuş meğer:)Çocukların iç dünyalarını anlamak herşeyden zor.

cenebaz dedi ki...

Of ya, dünyanın en zor işi çocuk yetiştirmek, ama adam gibi çocuk yetiştirmek. Hepimize kolay gelsin.

Zehra dedi ki...

bu hassasiyeti zamana bırakın dicem ama bu zaman içinde çok yarada alıcaktır..burda esas iş size düşüyor herzaman yanında olmanız ve de konuşmanız:( canım benim ufacığım bu yaşında hassas düşünüyor kıyamam ben ona :(( öperim sizleri :)

BoriPori dedi ki...

aynı durum bizde de var biliyorsun, öğretmeni bizi de bu konuda uyarıyor, ağlamak için mutlaka bir sebep buluyor diye.. ama dediğin gibi daha az nasıl duygusal yapılır çocuk??

Pratik Anne dedi ki...

Ogretmenin gozlemlemesi ve ilgilenmesi cok guzel bence. Sizin kanaatiniz ne bilmiyorum ama bence kizinizin boyle bir ogretmeninin olmasi, onunla ilgilenmesi ve konusmasi cok sevindirici. Ilgilenmeyebilirdi de. Neseli Hanim'a katiliyorum. Insan daha az duygusal yapilamaz bence ama duygularini farkli sekilde ifade edebilmesi veya kanalize edebilmesi ogretilebilir. Aglamak yerine alternatif verilse yavas yavas bu sikintilari, duygulari baska yere kanalize etmeyi ogretilebilir. Mesela (atiyorum) ufak bir defteri olsa, uzuldugu bir olay oldugunda "bugun atkimi kaybettim, bunun icin uzuldum, ama aglamadim. peki simdi ne yapabilirim?" diye yazsa sonra aklina gelenleri siralasa. Boylece kendi kendine cozum bulmaya calismasina tesvik edilmis olur. Sonra defteri size ve ogretmenine gosterip cozumleri konussaniz, aglamadigi icin aferin deseniz. Bu benim aklima gelen bir oneri.

nimetin.blogspot.com dedi ki...

afferim öğretmenine takdir ettim kendisini. çocuk yetiştirmek ne zor yahu.

nimet

Asortik Krep dedi ki...

Aşırı sorumluluk hissettiklerinde bazen bu yolu seçiyorlar, benim tavsiyem olumsuz olaylar karşısında ister evde olsun ister okulda onu psikolojik olarak dünyanın sonu gelmediğine ikna etmek..Yani başarısız olursa bir konu da bunu onur meselesi yapmadan kabullenmesini sağlamak..Onu daha sık sözlerle avutmak, bazende gaza getirmek..Zamanla aşılıyor..Birde okulda aslında bir problem yaşadığını düşündüm bir an..Bu problem arkadaşlarıyla olabilir.

Annelog Atölye dedi ki...

Evet bu alternatif üzerinde durabiliriz değil mi? Birgün işten eve telefon ettim, hüngür hüngür ağlıyordu. Öğretmeninin verdiği ödevi yanlış anlamış, bu kadarını bir akşamda nasıl bitiririm diye ağlıyor. Eğer ağlamak çözüm olacaksa burdan ben de ağlayayım, ödevin daha çabuk biter dedim. Geçti ağlaması. Tabii kendi kendinin ağlamasına engel olabilmeli.

Merhaba Çiçekli Bahçe:) Büyüdükçe zorlaşıyor diye düşünmüyorum ben. Onlar birer birey ve asıl onların işi çok zor, bilmedikleri bir dünyada büyümeye çalışıyorlar. Umarım iyi rehberler olabiliriz diye düşünüyorum.

Kesinlikle doğru Çenebaz, adam gibi yetiştirmek gerek ve emek istiyor:)

Annelog Atölye dedi ki...

"Ufacığım", ne tatlı kelime böyle Zehra, bayıldım:)

Ebruş çok güzel öneriler var yorumlarda, eminim uygulayabilir ve sonuç alabiliriz.

Çok güzel bir öneri bence Pratik Anne, denemeye değer, teşekkür ederim. Öğretmenimiz çok ilgili. Sağolsun. En kısa zamanda yazılarını okumak isterim, görüşmek üzere:)

Annelog Atölye dedi ki...

Evet oldukça ilgili Nimetcim. Asıl önemlisi, sınıfta çok problemli iki üç çocuk var, anne baba ilgisiz ben de ilgilenmezsem ne olur bu çocukların hali diyor, onları da "kazanmaya" çalışıyor. İddiası var kısaca.

Evet yaşamış olabilir Asortik, herşeyi anlatmaz. Çok kafasına takılırsa bahseder şöyle bir, o kadar. Zamanla aşılıyor demek. Güzel. İkna çalışmalarına devam öyleyse:)

Age35 dedi ki...

Annelogcum senin gibi ilgili bir annenin o dönem de zorlanacağını sanmıyorum ben..=))

Annelog Atölye dedi ki...

Umuyorum ve diliyorum Agecim, ama ilgili olsak bile yine de sabrımızın taştığı zamanlar olacak. Açık uçlu tel gibi birbirimize değince kıvılcım çıkacak durumlar olacak. Umarım dediğin gibi olur yine de, iyimser düşünmeye çalışayım:)

ciceklibahce dedi ki...

Büyüdükçe zorlaşması onların ne düşündüğü neler hisettiğini anlayıp onları kırmadan hayallerini engellemeden gelişimine katkıda bulunmamız ne kadar zor esasında demek istemiştim. Bazen doğru bildiğimiz hareketler yapıp istemesek de onları kötü etkileyebiliyoruz. Yoksa bende oğlumun büyüyor olmasından ve onunla daha çok şey paylaşıyor olmaktan çok memnunum yanlış anlşılmasın:)

Annelog Atölye dedi ki...

Çok haklısın Çiçekli Bahçe, ince bir çizgi:)

CRESCENT dedi ki...

Duygusallık konusunda bir de kız-erkek farkı var tabi, bizim ki "oğlum eldivenin nerde?" dediğimde umursamaz bir tavırla "kaybolduu" diyor...:)

Annelog Atölye dedi ki...

:))Öyle mi Crescent? Rahat işte ne güzel:)

renkler dedi ki...

Bu toplumda duygusal insanlar acı çekiyor. Fakat onun karakterini de değiştiremezsin ki... Sadece daha rahat olmasına uğraşabilirsin. Ben de çocukken duygusal bir çocuktum ama annem çok dayanıklı ve akılcı bir kadındı, duygusallığımı kaybetmeden güçlü olmamı sağladı. Nasıl yaptı bilmiyorum, ona sorsan o da bir reçete veremez. İş hayatına atıldığım zaman hala insanlar ve olaylar canımı acıtabiliyordu ama insan zaman içinde katılaşabiliyor. Bence kızın da hayatı öğrenecek, gerekirse acı çekecek ama güçlü bir kız olduğuna inanıyorum. Karakteri güçlü ve ailesi bilinçli. Mutlaka bir şekilde duygusallığının olumsuz yanlarından kurtulacaktır...

---OPTiO--- dedi ki...

ben senin hic bir dönem zorlanicagini sanmiyorum..sen cok iyi bi annesin :)) her türlü olumsuzlukta bunu olumluya cevirebilicek bi yapin oldugunu düsünüyorum...sevgilerimlee...

Annelog Atölye dedi ki...

Teşekkürler Renkler, insan acaba yanlış yaptığımız birşeyler mi var, doğru mu yapıyoruz dediği anlarda buları duymaya ihityacı oluyor:) Annene saygılarımla..

Optiocum çok teşekkürler,umarım her zaman bu gücüm olabilir:)

EBRU dedi ki...

Sevgili Annelog benim oğullarımdan birinin aşırı hırslı olduğunu geçtiğimiz günlerde öğretmenimizden öğrendik. Aynen senin kızın gibi bir sıkıntı karşısında ağlayan sızlanan sonucu kabullenmek istemeyen bir çocuk benimkisi. Ama diğer oğlum öyle değil. Sonuçta ne ekersen onu biçiyorsun doğru ama benimkilerin ikisi birbirinden çok farklı. Birisi çok rahat diğeri aşırı titiz ve hırslı. Konuşarak çoğu zaman olayı çözmeye çalışıyorum ama biraz zor oluyor. İşin kökeninde bizim biraz rahat olmamız gerekiyor heralde. Ergenlik dönemi beni de çok korkutuyor. Umarım herşey yolunda gider. Sevgiler...

Aslı Cin dedi ki...

Ann, o zaman içerisinde geçecektir bence. Duygusal olması çok güzel ama bunun etkileriyle baş edebilmesini öğrenecek. Biliyorum çünkü ben de bizim okulun sulugözüydüm. :)

Annelog Atölye dedi ki...

Beş parmağın beşi bir olmuyor dedikleri gibi Ebru. Aynı anne baba ama huylar farklı. Evet biraz rahat olmalıyız bence de.

Umarım Aslı, iyi bir örnek olmuşsun bu konuda:)

Adsız dedi ki...

6wYt8s write more, thanks.

Adsız dedi ki...

Thanks to author.

Adsız dedi ki...

Thanks to author.

Adsız dedi ki...

Thanks to author.

Adsız dedi ki...

Magnific!

Adsız dedi ki...

Nice Article.

Adsız dedi ki...

Hello all!

Adsız dedi ki...

Good job!

Adsız dedi ki...

Good job!

Adsız dedi ki...

Good job!

Adsız dedi ki...

Hello all!

Adsız dedi ki...

Wonderful blog.

Adsız dedi ki...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

Adsız dedi ki...

Thanks to author.

Adsız dedi ki...

Friends help you move. Real friends help you move bodies

Adsız dedi ki...

When there's a will, I want to be in it.

Adsız dedi ki...

When there's a will, I want to be in it.

Adsız dedi ki...

Oops. My brain just hit a bad sector.

Adsız dedi ki...

Save the whales, collect the whole set

Adsız dedi ki...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

Adsız dedi ki...

Give me ambiguity or give me something else.

Adsız dedi ki...

Energizer Bunny Arrested! Charged with battery.

Adsız dedi ki...

I don't suffer from insanity. I enjoy every minute of it.

Adsız dedi ki...

Beam me aboard, Scotty..... Sure. Will a 2x10 do?

Adsız dedi ki...

Thanks to author.

Adsız dedi ki...

Suicidal twin kills sister by mistake!

Adsız dedi ki...

I'm not a complete idiot, some parts are missing!

Adsız dedi ki...

Lottery: A tax on people who are bad at math.

Adsız dedi ki...

C++ should have been called B

Adsız dedi ki...

The gene pool could use a little chlorine.

Adsız dedi ki...

Hello all!

Adsız dedi ki...

Please write anything else!

Adsız dedi ki...

Oops. My brain just hit a bad sector.

Adsız dedi ki...

Build a watch in 179 easy steps - by C. Forsberg.

Adsız dedi ki...

Ever notice how fast Windows runs? Neither did I.

Adsız dedi ki...

A lot of people mistake a short memory for a clear conscience.

Adsız dedi ki...

Beam me aboard, Scotty..... Sure. Will a 2x10 do?

Adsız dedi ki...

When there's a will, I want to be in it.

Adsız dedi ki...

Lottery: A tax on people who are bad at math.

Adsız dedi ki...

Nice Article.

Adsız dedi ki...

A flashlight is a case for holding dead batteries.

Adsız dedi ki...

Oops. My brain just hit a bad sector.

Adsız dedi ki...

A lot of people mistake a short memory for a clear conscience.

Adsız dedi ki...

Calvin, we will not have an anatomically correct snowman!

Adsız dedi ki...

I'm not a complete idiot, some parts are missing!

Adsız dedi ki...

Hello all!

Adsız dedi ki...

Suicidal twin kills sister by mistake!

Adsız dedi ki...

Calvin, we will not have an anatomically correct snowman!

Adsız dedi ki...

A flashlight is a case for holding dead batteries.

Adsız dedi ki...

A lot of people mistake a short memory for a clear conscience.

Adsız dedi ki...

Wonderful blog.

Adsız dedi ki...

Calvin, we will not have an anatomically correct snowman!

Adsız dedi ki...

What is a free gift ? Aren't all gifts free?

Adsız dedi ki...

Suicidal twin kills sister by mistake!

Adsız dedi ki...

Change is inevitable, except from a vending machine.

Adsız dedi ki...

Save the whales, collect the whole set

Adsız dedi ki...

When there's a will, I want to be in it.

Adsız dedi ki...

Hello all!

Adsız dedi ki...

Magnific!

Adsız dedi ki...

All generalizations are false, including this one.

Adsız dedi ki...

Change is inevitable, except from a vending machine.

Adsız dedi ki...

Suicidal twin kills sister by mistake!

Adsız dedi ki...

What is a free gift ? Aren't all gifts free?

Adsız dedi ki...

Thanks to author.

Adsız dedi ki...

Magnific!

Adsız dedi ki...

Give me ambiguity or give me something else.