Cuma, Ağustos 18, 2006

Hocam Denk Gelip de Okursanız, Saygılar Sevgiler!

Herkesin hayatında var mıdır böyle birileri? Lise yıllarında, henüz hayat acemisiyken, söyledikleriyle ve yaptıklarıyla "etkileyen"?
Her Beşiktaş Atatürk Anadolu Liselinin hatırlayacağı ve benim de hiç unutmadığım edebiyat hocam Ersin Aybars öyle biri. Tesadüfen Ekşi Sözlük'te rastladım kendisine. Hesaplıyorum, en son 15 yıl önce ders almış olmalıyım. İlkokulda "hayat bilgisi" dersi vardı ya, işte onun lisedeki versiyonunu müfredat kılıflı edebiyat derslerinde, ama sahicisini, bizlere öğreten hoca.
Mecburi hizmet dolayısıyla Elazığ'da bir süre okuyup, sonrasında İstanbul'un göbeğinde bir okula gelmek yeterince sarsıcı iken, bir de o ana kadar gördüklerimden çok daha farklı bir Ersin hoca, en az kendisi kadar değerli ve "ders" aldığım eşi, yine edebiyat öğretmeni olan Tülin Aybars, bildiğim herşeyi sorgulatmışlardı bana.
Lise sonda idi galiba Amadeus filmini, her beş on dakikada bir durdurup yorumlayıp/yorumlattırarak seyrettirmişti bize. Sınavda da sorular filmden gelmişti. Ekşi sözlükte okuduğuma göre son zamanlarda Fight Club seyrettiriyormuş. Andre Gide'in "Dünya Nimetleri"ni ise tüm yıl boyunca okuyup tartışmıştık.
Şimdi beni görse tanımaz herhalde. Adımı hatırlamaz. Ama bir yerlerde karşılaşmayı ve teşekkür etmeyi çok isterdim. Emekli olmuş bile olabilir.
Hocam! Yazımı okursanız en azından burdan teşekkürümü kabul edin. İmla ve mantık hatalarını da affedin. Sizi ve eşinizi hiç unutmadım. Süslü cümleler kurup haddimi aşmayayım diye kısa kesiyorum. Biraz korkuyla karışık da olsa, saygı ve sevgilerimi gönderiyorum.

13 yorum:

Adsız dedi ki...

benim de böyle bir hocam var, lisedeki matematik hocam Bünyamin Lokmacı.. O Anadolu'nun tam anlamıyla bağrından kopup gelmiş hem çok iyi bir matematikçi, hem çok iyi bir öğretmen (o kadar çok 1 alan öğrencisi olduğu halde hemen herkes bu konuda hemfikirdir)ve dahası çok iyi bir insandır. Geniş zaman kullanıyorum çünkü ben senden şanslıyım Sumruş, hala Silivri'ye gittiğimde kendisini görebiliyorum, konuşabiliyorum.. Allah uzun-sağlık ömür versin O'na..

Haaa, bu arada hocamın değerini en çok üniversitede yüksek matematik dersleri alırken anlamıştım:)

Age35 dedi ki...

Annelogcum,aslında İngilizce de biz bu yöntemi uyguluyoruz yani filmlerle,bunun çok daha önce Edebiyat derslerinde yapılması lazım ama uygulaması zor diye hem öğretmen hem idare kaçıyor bu işten.Öğrecilerin "yorum" yapamama problemine ilaç olacak bir yöntem bu..

Annelog Atölye dedi ki...

Tam da en çok problem olan derslerden birinin hocası olması çok iyi Ebruş:)

Aynı fikirdeyim Age. Keşke artsa.

sammy dedi ki...

Annelog;
bu güzel yazınla beni de eskilere götürdün. Ortaokul matematik öğretmenim "Salih Öztürk". Ona çok şey borçluyum. İnsan olarak, eğitim, öğretim olarak. Ortaokuldan sonra liseyi başka bir yerde okuduğum ve öğretmeniminde okulunun değişmesinden dolayı izini kaybettim. Senin sayende Ona burdan sevgilerimi gönderiyorum. Gerçi nerede, ne yapıyor bilmiyorum. Ama O bir şekilde beni duyuyor ve görüyordur:))

Annelog Atölye dedi ki...

Var değil mi öyle iz bırakmış öğretmenler? Kimbilir belki birgün karşılaşırsınız Sammy:)

sammy dedi ki...

Kesinlikle Annelog. Hatta bir değil birkaç tane. Ben sadece ilk aklıma geleni söyledim. Öğretmenlik mesleğinin de ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş oluyoruz. İnşallah çocuklarımızın karşısına da onları doğru yönlendiren, bilgilendiren, eğiten ve öğreten öğretmenler çıkar. Kimbilir Annelog. Belki birgün bir yerlerde karşılaşırız Canım Öğretmenimle. Belli mi olur?:)

CRESCENT dedi ki...

Sıradışı insanlar her zaman hatırlanmaya layıktır...

Annelog Atölye dedi ki...

Evet Crescent, hem de ekşi sözlükten anladığım kadarıyla hala hayranı bol:))

Adsız dedi ki...

Merhabalar,
Ben 1986 mezunuyum B.A.L.'den. (Daha o zamanlar Anadolu sıfatını almamıştı.) Ben de Ekşi Sözlük'te Ersin hocama rastlayıp sonra Google aramasıyla buraya kadar uzandım. Neredeyse Ölü Ozanlar Derneği tadında bir ilişkimiz vardı. Çok özlemişim. Okuldan kaçıp Yıldız Parkı'nda şarap içtiğim arkadaşlarımı da çok ama çok özlemişim. Koptuk gittik... Birbirini tanımayan şunca insanın yıllarca aynı özlemleri duyması, bazı konularda neredeyse aynı düşünmesi hem doğal, hem bir o kadar şaşırtıcı geliyor insana.
Bu arada, güzel blog olmuş, ellerinize sağlık.
Annelog, sizin şahsınızda tüm okuldaşlarıma ve annelere sevgiler, diyerek düşen çenemi toparlayayım.
Şadan Öz

Adsız dedi ki...

Şadan Öz yani Şöz merhaba ben Dilek Derli 6 Ed3'ten. İnşallah buraya tekrar girer ve okursun bu mesajımı. Ersin Aybars'ı takip edeyim derken ben de bu bloga geldim. Biz arkadaşlarla görüşüyoruz hala. Timur Celal Bayar, Kağan Candan ve Serendis Elçiçek. Hotmail adresim dilektarlan@hotmail.com (evlendim tabii bu arada)ne olur yaz.Çok özledik seni.

Adsız dedi ki...

Ah, ne güzel şey şu internet! gerçi buraya geç bakıp facebook'tan yakaladım sizi ama olsun! Herkese sevgiler.

murat ural dedi ki...

Merhaba... Ben de 1986 B.A.L mezunuyum. Ersin Hoca'nın bıraktığı izler hepimizi farklı yollara çıkartmış olabilir ama hayatta bir yol sahibi olmanın önemini kavrattırmada aynı etkiyi oluşturduğu kesin...


Murat Ural (sanırım) 6 Ed A

murat ural dedi ki...

Bu arada Şadan'a da merhaba...