Pazartesi, Nisan 10, 2006

Veli Toplantısı


Geçtiğimiz Cumartesi günü veli toplantısı vardı. Arkadaş bloglardan anladığım kadarıyla mevsimi geldi galiba. Birçok okulda toplantılar var.
Bizimki bu kez farklıydı. Çocuklarımızdan değil, okuldan ve öğretmenlerden konuştuk. Çünkü okulumuz, büyük bir gruba satıldı. Bir ay içinde tabelalar değişti, sınıflar yenilendi. Fakat, biz veliler ve öğretmenler olarak, yeni yönetimin katılmadığı toplantımızda detaylıca konuşup, yeni anlayış ile ilgili rahatsızlıklarımızın aynı olduğunu gördük.
Bir de öğrendik ki, eski yönetim 5 aydır öğretmenlerin maaşlarını ödemiyormuş. İlgi ve alakada hiçbir eksiklik olmadığı için, kimse bunu farketmedi. Son derece saygı duyduğumuz ve takdir ettiğimiz Müdüre Hanım ve Öğretmenlere bu özverili çalışmaları için teşekkür ettik. 6-7 yıl önce ben de aynı durumda çalışmak zorunda kalmıştım. Zorluğunu bilirim. İyi bir ekip ve kötü bir işletme böyle oluyor işte. O iyi ekip, soru işaretleri içinde konuştu bizimle. Ancak sonradan birebir görüşmelerle anladık ki, yeni grup ile anlayışları tamamen zıt ve çoğu ayrılacaklar. Çok emek vermişlerdi ve duruma çok üzülüyorlardı. Biz de öyleydik.
Şimdi yeni bir okul bulmak zorundayız. Çocuklarla ilgili olarak, okul seçimi konusunda zorlandığım kadar hiçbir konuda zorlanmadım. Devlet mi özel mi, özelse hangisi, bütçesi, uzaklığı, adaptasyonu, öğretmenleri, yönetimi......Yine bunaldım.
Hedefe giden çok fazla yol ve engebe var. En azından doğru bir başlangıç yapılmalı diye düşünüyorum. Mahalle mektepleri eskisi gibi değiller. Evimizin tam karşısında bir ilköğretim okulu ve lise var. Öğrencileri görüyoruz hergün. Böyle olmamalı. Öğretmenin iyi olması tabii gerekli ama, okulun da bir tavrı, disiplin anlayışı, kısaca kişiliği olmalı bence.
Bizim mütevazi özel okulumuzda bu vardı. Şimdi yine kafam çok karışık. Abartmak da istemiyorum ama içimize sinen bir çözüm bulana kadar rahat değilim.
Ne olurdu devlet okulları bu kadar kalabalık olmasaydı ve yabancı dil eğitimi erkenden başlasaydı?
Ne olurdu?

98 yorum:

Adsız dedi ki...

Sevgili annelog,

Şu yabancı dil eğitimi beni de çok sıkıyor gerçekten. Kararımızı verdik ama hala acaba mı? diyoruz. Sağa sola bakıyoruz yinede. Kalabalık olayına gelince, bizim okulumuzda sınıfımız sadece 14 kişi, 1. sınıflarda en fazla 20-25 kişi. Kalabalıksa gözünü korkutan bizim buralarda çok okul var araştır derim, ama yabancı dil işine diyebileceğim birşey yok malesef. Umarım kafanızdaki soru işaretlerini biran önce çözersiniz.

Sevgiler
Neşeli

Aslı Cin dedi ki...

Annelogcuğum,okul işi çok zor çoook.Şimdiden gözümde büyüyor.Size kolay gelsin ne diyeyim ?

zeyno dedi ki...

Annelog, bizim çocuklar devlet okuluna gidiyor ikisi de. Kızım birinci sınıfa özel okula başlamak zorunda kalmıştı bazı sebeplerden dolayı.Sonra özelden alıp devlet okuluna yazdırdık ve hiç pişman olmadım. Okulumuz başarılı bir okul öğretmenler seçilmiş gibiydi ve eğitim öğretim bizi üzmedi açıkçası.Böyle olunca oğlumuzu da aynı okula yazdırdık , evet birtakım sorunları oluyor okulun ama idareci, öğretman kadrosu iyi olunca sanırım devlet okulları da çok fena olmuyor.Tabi bu tamamen sizin kararınız nasıl rahat edicekseniz öyle yapın diyorum, çünkü okulla ilgili huzur duygusu çok önemli...

Annelog Atölye dedi ki...

Neşelicim Merhaba:) Çözmenize sevindim gerçekten. Darısı başımıza.

Aslı gerçekten zor. Biraz rahat olmaya çalışıyorum ama...Başarıp başaramadığım görünüyor işte.

Zeyno Merhaba, mutlaka iyi devlet okulları var. Hiç şüphem yok. hatta burda bir tane var herkes oraya girmeye çalışıyor. Bilmiyoru, kafam çok karışık işte:(

crystalsdreams dedi ki...

annelogcum,en zor işlerden biri bu okul seçimi,arkadaşlarımdan biliyorum.Eğitim sistemimiz gelişeceğine kötüye doğru gittiği için, sınav sistemleri,üniversiteye girişin inanılmaz zorlaşması doğru okul bulma stresini arttırıyo,hem de bu stress ilkokuldan başlıyor.Ben eskiden aman derdim,çocuğumu düzgün bir devlet okuluna veririm, bu arada para biriktirir,tüm boş vakitlerine de yabancı dil kurslarını,hocalarını doldururum,sonra üniversite de yurtdışına yollarım,daha başarılı olur diye düşünüyodum ki kendim ilkokul 3ten lise 3 e kadar özel okulda okudumm..Ama şimdi devlet okullarını bırakın,özel okulların bile eğitiminin tartışılır olduğu günümüzde,nasıl bi çözüm bulunur, iyi eğitim,düzgün eğitim kadrosu, ve yabancı dil öğrenme sorunsalına bilemiyorumm..Allah kolaylık versinn..Bu arada çocukların işi daha da zor, anaokulundan başlıyo okula girme stresi artık!

Age35 dedi ki...

Annelogcum,

Öğretmenlik gerçekten "gönül işi" 5 ay maaş almadan çalışıp bunu öğrencilerine ve siz velilere yansıtmadan çalışan öğretmenlerinizi buradan saygı ile selamlıyorum...

Okul seçimi konusunda ; öncelikle "özel" olucak diye ısrarcı olma bence.Ben eğer öğretmen olmasam kızımı kesin özele vermezdim.Çoğu özel okulu başarısız buluyourm .5 kruşun hesabını yapmakdan başka işleri yoğu çoğunun.Özel olacaksa da iyi araştır.Çok iyi devlet okulları var.İlkokulda önemli olan öğretmen...Tabi birde sınıf mevcudu.Sosyal aktiviteleri dışardan da idare edebilirsin...

Annelog Atölye dedi ki...

Crystal Merhaba:) Çok haklısın, ben de aynen bu gitgelleri yaşıyorum şu an. Hatuna hissettirmiyoruz, okula iyi eğlenceler diye uğurlayarak gönderiyoruz. Okul işi zor.

Age35 Merhaba:) Beni de düşündüren sınıf mevcudu. Burda çok beğendiğimiz bir okul var ama 50-52 kişiler sınıfta. Vakıf okullarından biri olacak galiba bu arada. Düşüncelerimiz o yönde gelişiyor.

Sardunya dedi ki...

valla özeli de aynı devleti de diye düşünüyorum. kızım devlet okulunda, ben özel mezunuyum. Sistem komple değişmiş, şaşkınım. artık tek saplantım vicdanlı ve ahlaklı öğretmeni olması... gerisi aile desteğiyle her yerde halloluyor. geçen sene ailecek sıyırmıştık zaten bu konuda. 2. senemizde daha iyiyiz:)))

Adsız dedi ki...

Sevgili Annelog,geçen sene bizde aynı durumdaydık,ama devlet okulunu hiç düşünmedim .Çünkü benim çevremde gönül rahatlığı ile gönderebileceğim devlet okulu yoktu.Bu okuldan şimdilik son derece memnunuz ama ilk okula başladıklarında ne olur bilemem.Okulun iyi olmasındanda öte öğretmen çok önemli ilkokulda inşallah bu sene bize iyi bir öğretmen denk gelir.
İlayda'ya söyledim Ece'yi dörtgözle bekliyor.Birde C.tesi bizimde veli toplantımız vardı rehberlik öğretmenimize bahsettim sizden,talep çok fazlaymış bu sene gelecekler kesin kura ile alınacaklar dedi.İnşallah sizleride Küçük Prensli yaparız.
Sevgiler,
Ayşen

sevilay dedi ki...

Yaa sizin isiniz mi zor bizim mi bilemedim?

Burda almanyada nerdeyse hic özel okul yoktur. Burda hepsi Devlete ayittir. Her okulun tabii müdürü vardir ama bu müdür okulun eksiklerinle ugrasiyor ve devlete bildiriyor ve devlet de onay verip bu eksikleri karsiliyor. Ama burda daha da cok büyük bir problem var. Okularda cok yapancilar var, yani almani, türkü, yuguzlavi, japonu vs. vs. vs. ehh ne olur böyle karisik okulardan? Hersey berbat oluyor, burdaki ögrencilerin ögretmenlerine saygi diye birsey yoktur. Gecen haber de gördüm, bir ögrenci ögretmenine bir saka yapmis, nasil sakaysa, sen tut örgetmen tahtaya birsey yazarken pantolonu asaga cek, ve bunlarin hepside cepe kaydetmisler ve internet de yaymislar. BIzim okularda disipli diye birsey yok, gittikce kötüye gidiyor, ne ararsan var, sigara, esrar, silahlar. Ne olacak bu durum bilmiyorum, bizim zamanimizda böyle degildi, ögretmenlerden resmen korkuyorduk, ama simdi eseri bile kalmamis. Benim oglum daha 1,5 yasinda, 10 sene sonra buradaki okullarin durumu nasil olacak bilmiyorum. Simdiden cok kormaya basladim. Neyse hayirlisi olsun cümlemize

Selamlar

CRESCENT dedi ki...

Yorumların hepsini sıkıntılı bir şekilde okudum çünkü aynı dert bizim başımızda da var ve bu sene karar zamanı.Okul seçimi gerçekten zor bir karar ve asıl önemlisi öğretmen olayı tamamen şans.Herkes gibi çocuklarımız için olabildiği ölçüde en iyisini istiyoruz,bakalım zaman neler gösterecek...

Annelog Atölye dedi ki...

Sardunya Merhaba, kelime tam bu işte, biz de şaşkınız. Ben tamamen devlet okulunda okudum ama anadolu lisesini kazanmasaydım, yabancı dil büyük bir engel olacaktı benim için. Eşim de aynı şeyi söyler hep. O da Daçka mezunudur. Rekabet ve işsizlik öyle yoğun ki, bir kere ingilizce zaten cepte olması gerek diye düşünüyoruz hep. Özel tercih etmemizin en büyük iki sebebinden biri bu.

Ayşen Ablacığım Merhaba:)Çok teşekkürler desteğin için. Bu pazar ziyaret edeceğiz yine de.

Sevilay Merhaba:)Dehşete düştüm anlattıklarından! İnanılmaz. İyice çivisi çıkmış demek ki.Siz ne yapmayı düşünüyorsunuz ileride?

Crescent Merhaba:)Ben ilkokula giderken bizimkiler böyle şeyler yaşamadılar hiç, ne güzel. Bornova Yavuz Sultan Selim İlkokuluna gittim ve sınıfta 55 kadar kişiydik. Okuduk, sonuç olarak adam da olduk. Ama bundan 15 yıl sonrası beni düşündürüyor hep. O yüzden ince eleyip sık dokuyoruz. Hepimize kolay gelsin...

kedi dedi ki...

Canım astroloğum,ne kadar zor bir durumda olduğunu çook iyi anladığımı sanırım söylememe bile gerek yok.
Ben hem işin tam içinde hemde veli konumunda olduğum için daha net bir karar alabiliyorum.Benim kızlar anasınıfından beri burdaki bir özel okuldalar.Özel okul saplantım olmadığı halde velilerine memnun olup olmadıklarını sorarak verdik bu olkula ve çok memnunuz.
Devlet okulları burda çok kalabalık.en azı 40 kişi,40 dakikalık bir derste her öğrenciye 1 dakika düşüyor hesapta,ama asla bu böyle olmuyor.Kendi okuluma almadım kızlarımı çünkü benim okulum çevre olarak daha tutucu,fakir,ilgisiz aile çocuklarından oluşuyor,sınıf öğretmeni arkadaşımı tanıdığım ve iyi bir öğretmen olmasına güvendiğim halde öğrenci profilinin çok etkisi olduğunu düşündüğümden bu çevre çocuklarıyla okumalarını istemedim.
Bir noktada öğretmen faktörü.Bu o kadar önemli ki o sınıf tam anlamıyla o öğretmen gibi davranmaya,düşünmeye,yaşamaya başlıyor,çocuklarımız birer bilgisayar gibi sürekli alıyorlar ve gördüklerini ve örnekleri uyguluyorlar.Bu yüzden kişiliği gelişmiş,egoları tatmin edilmiş,sosyal yönü kuvvetli,özel hayatı düzgün,öğrenciyi eğlendirirken otoritesiylede saygı duyulabilen bir öğretmen olmalı.
Çünkü kendi meslektaşım da olsa bazı arkadaşlarıma (maalesef)çocuğumu emanet etmem diye düşünüyorum.Düşüncelerinden,yaşantılarından,öğrencilere davranışlarından dehşete düşüyorum ve bazılarıylada meslektaş olmaya utanıyorum.Bu polemik konusu olmasın lütfen.Her konuda doğruları söyleyen ve elini taşın altına koymaktan çekinmeyen bir insan olarak "hiçbir öğretmene laf söyletmem"diyemeyeceğim doğrusu.Bazı gerçekler var ve işin ucu çok önemli olan eğitime ve çocuklarımıza dokunuyorsa söylerim yani.
İşte tüm bu şartlar gerçekleştiğinde
Veli olarak sende bu ilgili tutumunla gözün arkada kalmaz diyorum.
Sana kolay gelsin canım.

Annelog Atölye dedi ki...

Biyonik çok teşekkürler hem desteğin hem de samimi yorumun için. Özellikle işin mutfağında olan sizlerden bunları duymak ayrıca önemli benim için. Çünkü biz birşeyler düşünüp endişeleniyoruz, iyi güzel tabii ama ne kadar gerçekçiyizi başka gözlerden tartmak çok faydalı oluyor. Tekrar teşekkür ederim:)

ibeking dedi ki...

annelog etrafımdaki herkesin devlet okulları ile ilgili endişesi hep aynı...parası olan da olmayanda çocuklarını zar zor özel okula yolluyo..bu devletin ne kadar büyük bir ayıbı...napıcaz??

Annelog Atölye dedi ki...

Öyle maalesef İbeking:(Bol keseden bütçe ayrılan konulardan değil bizde eğitim.

sevilay dedi ki...

vallah annelogcugum bizde bilmiyoruz ilerde ne yapacagimizi. Bizi burda söyle bir sistem var. Ilk okul 4 sene sürüyor, 4. sinifdan sonra, artik notlarin ne kadar iyise okadar iyi bir okula gidebiliyorsun. 4 tane degisik nasil desem okul var, yani eger tembel bir ögrencisen, düsük okula göneriyorlar seni,ve o düsük okul zaten en berbat okulardan birisi. Eger cok caliskan ve süper notlarin varsa, yüksek okul yani bu okulu bitirdiginde (8 sene sürüyor) ünüversiteyi cok kolaylikla girebiliyorsun ve nerdeyse istedigin meslegi yapabiliyorsun.

Yani anliyacagin, burda bizim isimiz de zor. Insallah söyle bir kac sene sonra buralardaki sistem degisirde bizde rahatlariz.

Annelog Atölye dedi ki...

Gerçekten zor Sevilay. İnsan kendi ülkesinde zorlanıyor,kaldı ki yabancı bir memlekette oranın sistemine ayak uydurmak herşey yerli yerine oturana kadar çok daha zor olur tahmin ediyorum. Ama Samet daha küçük. Vakit var ve eminim o zamana kadar kendinize uygun olanı seçmiş olursunuz. Kolaylık dilerim şimdiden.

sevil dedi ki...

Merhaba Sumrucum,
oglum devlet okuna gidiyor sınıf mevcudu 25 ve egitim fakultesi mezunu bir ogretmenimiz var cok memnunuz.
yabanci dil egitimi benimde en cok istedigim. iki yil yuva ve bir yil hazirlik esnasinda guzel seyler ogrenmisti gelistirmesini cok isterdim ama malesef olmadi. Yuva ve hazirlikta ozel okuldaydi amcasi bu okulda ogretmendi ama kendisi ozel okulda okumasini istemedigi icin devlet okuluna gonderdik.
sende insallah istedigin gibi bir okul bulabilirsin kızına.

Annelog Atölye dedi ki...

Çok teşekkürler Sevil, bugün itibariyle bulduk sonunda:) Çok da rahatladım, yazacağım detaylarını. Sizinki ne güzel bir okulmuş öyle. Yabancı dili de dışardan halledersiniz. Sınıf mevcudu özeller kadar, ne güzel!

Asortik Krep dedi ki...

Bence ingilizce iyi eğitim yapılabilecek bir okul bulursanız ki okulu seçmişsiniz zaten ama içiniz rahat etsin diye yazıyorum..Ben bizim yaşadıklarımızı yazıyorum örnek olarak..Çağıl anaokulundan itibaren İstanbulda ingiliz öğretmenlerin derslere girdiği bir kolejdeydi..3. sınıfa kadar orada çok güzel ingilizce öğrendi..5. sınıfa kadar da burada bir kolejdeydi..Tam tamına bizden daha iyi konuşur saviyedeydi..Sonra taşra kolejlerini beğenmediğim için ben onu buranın merkez okuluna aldım..Çünkü eğitimi daha iyiydi ders olarak..İngilizce temeli sağlam olduğu için çocuk zaten alıp gidiyor başını..Şimdi en iyi dersi ingilizce..Anadolu lisesi hazırlık sınıfları kaldırıldı ama Çağıl anadolu lisesini kazansın ya da kazanmasın hiç umrumuzda değil yabancı dil bakımından..Burada zaten yabancılarla karışık bir hayat olduğu içinde günlük hayatta kullanmak zorunda kalıyor..Eğer mümkünse çocuklar yabancı dil için hiç değilse özel okulda ilkokulu tamamlamalı diyorum..Çağıl(14 yaşında) şimdiden hayatındaki ingilizce problemini halletti..Umarım yardımcı olmuşumdur.

Annelog Atölye dedi ki...

Asortik Krep çok teşekkürler paylaştığın için. Biz de aynı şekilde düşünüyoruz, ingilizce cepte olsun, ikinci dili düşünelim diyoruz. Bizim zamanımızda anadolu liselerinde hazırlık vardı ve yoğun olarak öğretiliyorlardı. Şimdi öyle değil ki. Tekrar teşekkürler:)

Adsız dedi ki...

rvV03a The best blog you have!

Adsız dedi ki...

2GESBQ Nice Article.

Adsız dedi ki...

Thanks to author.

Adsız dedi ki...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

Adsız dedi ki...

Please write anything else!

Adsız dedi ki...

Thanks to author.

Adsız dedi ki...

Nice Article.

Adsız dedi ki...

Hello all!

Adsız dedi ki...

Thanks to author.

Adsız dedi ki...

Hello all!

Adsız dedi ki...

Wonderful blog.

Adsız dedi ki...

W7qxcG write more, thanks.

Adsız dedi ki...

Wonderful blog.

Adsız dedi ki...

Magnific!

Adsız dedi ki...

Hello all!

Adsız dedi ki...

Magnific!

Adsız dedi ki...

Please write anything else!

Adsız dedi ki...

Wonderful blog.

Adsız dedi ki...

Thanks to author.

Adsız dedi ki...

Good job!

Adsız dedi ki...

Good job!

Adsız dedi ki...

Magnific!

Adsız dedi ki...

Thanks to author.

Adsız dedi ki...

Wonderful blog.

Adsız dedi ki...

Nice Article.

Adsız dedi ki...

Friends help you move. Real friends help you move bodies.

Adsız dedi ki...

Give me ambiguity or give me something else.

Adsız dedi ki...

Clap on! , Clap off! clap@#&$NO CARRIER

Adsız dedi ki...

Energizer Bunny Arrested! Charged with battery.

Adsız dedi ki...

Suicidal twin kills sister by mistake!

Adsız dedi ki...

If ignorance is bliss, you must be orgasmic.

Adsız dedi ki...

Ever notice how fast Windows runs? Neither did I.

Adsız dedi ki...

Thanks to author.

Adsız dedi ki...

I'm not a complete idiot, some parts are missing!

Adsız dedi ki...

Clap on! , Clap off! clap@#&$NO CARRIER

Adsız dedi ki...

Wonderful blog.

Adsız dedi ki...

I'm not a complete idiot, some parts are missing!

Adsız dedi ki...

Lottery: A tax on people who are bad at math.

Adsız dedi ki...

A lot of people mistake a short memory for a clear conscience.

Adsız dedi ki...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

Adsız dedi ki...

What is a free gift ? Aren't all gifts free?

Adsız dedi ki...

Nice Article.

Adsız dedi ki...

Suicidal twin kills sister by mistake!

Adsız dedi ki...

The gene pool could use a little chlorine.

Adsız dedi ki...

What is a free gift ? Aren't all gifts free?

Adsız dedi ki...

640K ought to be enough for anybody. - Bill Gates 81

Adsız dedi ki...

If ignorance is bliss, you must be orgasmic.

Adsız dedi ki...

640K ought to be enough for anybody. - Bill Gates 81

Adsız dedi ki...

Give me ambiguity or give me something else.

Adsız dedi ki...

Beam me aboard, Scotty..... Sure. Will a 2x10 do?

Adsız dedi ki...

Wonderful blog.

Adsız dedi ki...

Lottery: A tax on people who are bad at math.

Adsız dedi ki...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

Adsız dedi ki...

Beam me aboard, Scotty..... Sure. Will a 2x10 do?

Adsız dedi ki...

Lottery: A tax on people who are bad at math.

Adsız dedi ki...

Save the whales, collect the whole set

Adsız dedi ki...

Oops. My brain just hit a bad sector.

Adsız dedi ki...

Beam me aboard, Scotty..... Sure. Will a 2x10 do?

Adsız dedi ki...

Magnific!

Adsız dedi ki...

Give me ambiguity or give me something else.

Adsız dedi ki...

Build a watch in 179 easy steps - by C. Forsberg.

Adsız dedi ki...

Suicidal twin kills sister by mistake!

Adsız dedi ki...

Change is inevitable, except from a vending machine.

Adsız dedi ki...

Hello all!

Adsız dedi ki...

Hello all!

Adsız dedi ki...

Lottery: A tax on people who are bad at math.

Adsız dedi ki...

A lot of people mistake a short memory for a clear conscience.

Adsız dedi ki...

Hello all!

Adsız dedi ki...

Save the whales, collect the whole set

Adsız dedi ki...

What is a free gift ? Aren't all gifts free?

Adsız dedi ki...

What is a free gift ? Aren't all gifts free?

Adsız dedi ki...

Good job!

Adsız dedi ki...

What is a free gift ? Aren't all gifts free?

Adsız dedi ki...

When there's a will, I want to be in it.

Adsız dedi ki...

Save the whales, collect the whole set

Adsız dedi ki...

Oops. My brain just hit a bad sector.