Pazartesi, Mart 13, 2006

Çay Töreni

Bu ayki Focus dergisinde ilginç birşey okuduk.
Japonların ünlü çay törenlerinin uzun sürdüğünü ve belirli kuralları olduğunu biliyorduk. Ama bilmediğimiz ve yeni öğrendiğimiz, bu törenlerde misafir ve evsahibinin birbirlerine, bir daha hiç görüşemeyeceklermiş gibi davranmaları oldu. Dört saat kadar süren törende tek ilgilenilenin çay servisi olduğunu sanırdım. Değilmiş.
Bir de Japon çocukları, bu törenler sırasında nerede oluyorlar veya gelen misafirler çocuklarını getirmemiş mi oluyorlar merak ediyorum. Çünkü, bizi düşünüyorum. Değil tören yapmak, bazen ne yiyip içtiğimi bile hatırlamaz halde bir koşuşturma içinde oluyoruz. İki arada bir derede sohbet edilebilirse ne ala. Ama bir de denk gelip de ufaklıklar aynı anda uyumuş, büyükler de babalarla birlikte parka gitmişse, o arada içilen kahvenin tadına doyum olmuyor. İşte asıl tören bu.

24 yorum:

Adsız dedi ki...

Çocuksuz hayat ne kadar rahatmış diyorum bazen ama onlarsız olmayı da göze alamıyorum. Tuhaf bir tezat :))

Ama evet sakin bir çay partisi konusunda sana katılıyorum. :))

Sevgiler
Neşeli

Annelog Atölye dedi ki...

Yok ben sıkılırım o kadar saat Neşelicim:) Böyle gayet iyi:))

Adsız dedi ki...

Merhaba Annelog,
Hayırdır sen evdemisin?
Onur beyde çok tatlı çıkmış bu arada.Evet arasıra çocuksuz arkadaş toplantıları ve alışverişler iyi oluyor.
4 saat hakikaten uzun bir zaman çay için,çocuksuz japon olmadığını düşünürsek,nereye bırakırlar çocukları acep?
ayşen

Annelog Atölye dedi ki...

Yoo değilim, %100 işteyim Ayşen ablacım. Komik değil mi? Hem de ne kadar kalabalık memleket?!:)

zeyno dedi ki...

Bir çay için 4 saat bana da çok uzun geldi annelog.Ama bir de şöyle düşündüm ortada çocuk olmayınca insanlar sohbeti çok mu koyulaştırıyor acaba, çocuklarla mümkün olmuyor çünkü....

Annelog Atölye dedi ki...

Zeyno Merhaba:) Çocuklarla ne mümkün:) Olsun çok eğlenceli yine de!

Adsız dedi ki...

Oooo Annelogcuğum,nihayet buradasınız.Artık ümidi kesmiştim ki,yorumunu gördüm

Bizim evdeki çay törenleri şu şekilde oluyor:

Artık herkes, masada çay içmek zorunda.Yemek masasına oturuluyor,Kerem bu sefer kucağa gelip inmeye başlıyor,yenilecek şeyleri istiyor sonra vazgeçiyor,kendi yemeye çalışıyor,çay kaşığı ve bardakla oynamak istiyor,kaşık sıcak diye kızıyor,istediği olmuyor diye ağlıyor,bu arada çaylar bitiyor,onlar dolduruluyor,arada sohbet etmeye çalışılıyor.En sonunda savaştan mı çay dan mı kalktım anlayamıyorum :)

kedi dedi ki...

Bakma sen o ruhsuz japonlara.
Valla bizler japonların bile icat edemeyeceği bir beceriye sahibiz bu konuda.Hem çay iç,servis yap,bitenleri takip et,hem gelenleri incele şişmanlamış mı kırışmış mı,hem sohbet et hem konuşulanları dinle hem anlatacaklarını unutma,hem bi kulağın çocuklarda bi kulağın misafirde,hem ayy çok yoruldum de hem ohh ne iyi oldu de,hem keşke çocuksuz gelseydik de hm ayy miniklerim olmadan asla de.......
Ay yazarken bile yoruldum annelogcuum.Senin oğlan pek tatlıymış hemşiire ama pek küçükmüş mavişime göre:(

sevilay dedi ki...

Sen bosver su Japonlari, o kadar igrenc insanlar ki, inanmak bile istemessin neler yaptiklarini, ben öyle resimler gördümki, oturup günlerce aglamistim, o yüzden bir yerde japon gördügümde veya onlarin üzerinden okudugmda, sinirlerim kalkiyor.

Bizim sicakligimiz hic bir ülkede yoktur, biz ic ice insanlariz. Bir yabanci blogsayfalarina bir baksana, bir yorum bile dogru dürsüt bulamasin, ama biz neler yapiyoruz, yüzümüzü bile görmeden arkadas olduk, herseyi paylasiyoruz ve herkes yorumunu birakiyor, ne kadar sicak ve güzel bir ortamimiz var diymi?

Senin dedigin gibi asil tören bizim ülkede.

Baya cenem düstüü yaahuu:))

Sevgilerimle

crystalsdreams dedi ki...

japonlar muhakkak bi yolunu bulmuştur annelogcumm,anneler çay içerken,çocukları eğlendiren dadı robot mesela:)
benim henüz çocuğum yok ama çocuklu arkadaşlarımın çay içerken 2 laf arası çocuklarını da idare etme enerjilerine hayranım...zor ama güzel bişi çocuk yaa:) bi de şimdiki çocuklar mı böyle yoksa hep böylemiydi bilemedim ama gördüğüm bi çok çocuk çay tutkunu,onlar da bizle çay içmek için çıldırıo:)

Annelog Atölye dedi ki...

Aslı Merhaba:) Aynen bizde de o şekilde oluyor toplantılar. Zaten artık kimse kimsenin kusuruna bakmıyor, servisini de kendi filan yapabiliyor. Hoş bir koşturmaca:)

Age35 Merhaba:) herhalde dediğin gibi, ne yapıyorlar çocuklarını belli değil:)

Biyonik maraton gibi değil mi:)
Oğluşum çok ufak daha. Hem askerliği var:)

Sevilay birbirimizden çok farklıyız tabii. Sen çok daha yakından bilirsin, bizdeki gibi bir kaynaşma yurtdışında çok zor yaşanıyor. Yok yok, çenen düşmedi, sen yaz istediğin kadar:)

Crystalsdreamciğim, ya da çocukları robota çevirmişlerdir:) insanın çocuğu olunca bir şekilde bir sürü beceri elde ediyor. O yüzden kolay da değil, zor da değil. Farklı:)

sevil dedi ki...

evet ya misafir gelince erken uyudularmi harika oluyor. ama gelenlerinde cocuklari varsa ve hep birlikte aziyorlarsa vay halimize:)

Annelog Atölye dedi ki...

Sevil Merhaba:) Büyüdüklerinde iyi oluyor, kendileri oynamaya başlıyorlar. Seninkilerin yaşıtları gelince biraz rahatlamışsındır diye düşünüyorum, öyle mi?

Adsız dedi ki...

Sevgili annelog
en sizi kendi sayfama arkadaşlar bölümüne ekleyemiyorum deli oldum.Bu arada okuduğunuz haber doğru.Bir daha hiç görüşemeyeceklermiş gibi davranırlar.Bunun sebebi eğer gerçekten bir daha görüşemezlerse paylaştıkları hiç bir dakika olmaması ve daha sonra bunları düşünüp üzülmemelerinden kaynaklanıyormuş.Bana göre çok saçma.Bende bunu karete hocamın japon olmasından dolayı biliyorum.Bilgi kaynağım sağlam yani.
SAYGILARIMLA
GİTAR...

Annelog Atölye dedi ki...

Gitarcığım Merhaba, link neden olmadı acaba? Neşeli çözdü artık bu işi, danışmakta fayda var.
Karete öğreniyorsun öyle mi? Kesinlikle gerekli!

ibeking dedi ki...

walla biz herşeyin üstedinden geliyoruz..misafirdi, çocuktu, ikramdı ...çok fonksyonel kadınlarız biz...

Annelog Atölye dedi ki...

İbeking kesinlikle dediğin gibi, duruma göre program seçiyoruz:)

nimetin.blogspot.com dedi ki...

çocuklu ev gezmelerinde ki bu genelde eşlerle birlikte oluyor. çay içmeyi pek tercih etmiyor misafirler. zira ortada devamli koşup duran azili cocuklar oluyor. çay da tehlikeli bir konuma girebiliyor. alıştık bizde ya. meyve suyu cola geçiştiriyoruz işte..

nimet

Annelog Atölye dedi ki...

Bizde de öyle çaylar kahveler havalarda uçuşuyor, sehpa ne işe yarardı unuttuk Nimet:)

Adsız dedi ki...

sumrucum, birbirimizi geç bulduk ama biliyorum ki bu dostluk çooook uzun sürecek.. pazar günü içtiğimiz kahvenin (ufaklıklar aynı anda uyuduğunda ve büyükler de babalarla birlikte parka gittiğinde:)) tadına gerçekten doyum olmadı:)

Annelog Atölye dedi ki...

En sonunda okudun, bekliyordum:)

Adsız dedi ki...

Bence de!!!Hulos.

Annelog Atölye dedi ki...

Hüloşuuuuum, nerelerdesin yahu???

Adsız dedi ki...

Burdaaaaaaaaaa.Hulosss.