Perşembe, Aralık 31, 2015

Ikarus Kışın Uçsa

Karla kaplı bir sabaha uyandık.  Yılın son günü.  Yeni bir yılın kapı eşinde, içeri girdik gireceğiz durumdayız.  Vicdan ve hayat  muhasebelerinin hep de yıl sonunda yapılıyor olması ilginç. Halbuki, her an devam eden, uyanır uyanmaz yapmaya başladığımız bir şey değil mi bu? Ne yapmalı? Nasıl olsun? Kararım doğru mu? Ya yanlışsa? Ya göremediğim bir şeyler varsa?  Diğer seçenekler? Kime sormalı? Kime danışmalı?

Babası, balmumu ve güvercin tüylerinden oluşan kanatlarını Ikarus'a verirken şöyle der:
"Dikkat et! Çok aşağıdan uçma, deniz damlacıkları tüylerini ıslatabilir; ve çok yüksekten de uçma, yoksa güneş balmumunu eritebilir.  Sadece beni takip et."

Karar verirken, ılımlı ve dengeli olabilmeyi, kanatların özgürlüğünden sarhoş olmamayı ve verilen hayati öğüdü unutmamayı başarmak epey bir iş.  Hatta bir zanaat.  Zamanla öğrenilen, beceriler geliştikçe, ince ince işlendikçe ortaya çıkan bilgelik belki de.  İçimizde hem Ikarus'un hem de onu uyaran babasının sesleri ile veriyoruz kararlarımızı.  Ne söyleyeceğimiz, ne tepki vereceğimiz, hangi akili takip edeceğimizi duysak da duymasak da bu seslerle belirliyoruz.  Hikayedeki gibi her birimizin içinde, denemek, yükselmek, sonucunu hesaplamadan eğlenebilmek isteyen bir ergen ve kanat tasarlayabilecek, gökyüzüne sadece bakabilme kaderini değiştirebilecek teknik bilgi ve hayal gücüne sahip, yine de tehlikelerini bilen bir baba var.

Cevap denge.  Vicdan muhasebesi ve yıl sonu envanter sayımı yaparken, kanatlarımı ıslatmadan ve eritmeden yol alabildim mi?  Yer ve gök arasında, dengeli ve akışkan bir hava koridorunda irtifamı ne kadar tutturabildim?  Ya diğerleri? Yolumun kesiştiği diğer Ikaruslar ve babalarıyla nasıl paylaştım gökyüzünü? İçim rahat mıydı? Manzaranın tadını çıkarabildim mi?  Kuleden çıkmadığım anlar oldu mu?

Karlı bir günde, güneşe doğru uçan uçarı Ikarus nerden aklıma geldi? Demek ki diyor iç sesim, kendine şu yıl sonu mesajını veriyorsun:

"Dikkat et! İç seslerini duy! Seni korumaya çalışan bilgeye de, keşfetmeye yönlendiren enerjinin sesine de kulak ver.  Her ikisi de iyiliğin için var.  Senin işin, onları dengede tutmak.  Cevap bir başkasında değil.  Sende.  Bilge dışarıda değil.  Teknikleri öğren.  Uyarıları duy.  Kanatlar senin sırtında.  Neyi, ne kadar yapabileceğini bil.  Dengede kal.  Diğerleriyle, uyumla uç.  Kendini, sev. Kendin dışındakileri sev.  Sen, her ikisinin ortak noktasındasın."

Huzurlu, barış dolu ve sağlıklı bir yıl olsun.    

Hiç yorum yok: